top of page

Miljøvennlig. Miljøvennlig?

I disse miljøvennlige tider er det flere ting jeg lurer på. For eksempel alle som selger nyere SUV’er til fordel for mer miljøvennlige biler med batteri. Er det fordi de vil kjøre i kollektivfeltet skjønner jeg det. Men miljøvennlig?

Hvilke klimafordeler gir det at det sitter en ny sjåfør bak rattet i den store, stygge ulvebilen med diesel på tanken? Jeg trodde utslippene fulgte bilen, ikke eieren.

Skal man være miljøvennlig på ordentlig må man la bilen stå i garasjen. Eller ødelegge den. Slå i hjel dieselmonsteret med en slegge. Ikke selge den.

Og hvis miljøpolitikerne virkelig vil at vi reiser kollektivt må de sørge for at togene går når de skal. Og la bussene kjøre kontinuerlig i rushtiden. Gratis. La folk gå på og av. DA hadde vi fått bort bilkøer og utslipp. Hvorfor gjør vi ikke det? Har vi ikke råd? Eller vil vi ikke nok?

Vi liker å tro at vi er miljøvennlige. Det er en god tanke. Behagelig. Kanskje er det viktigst? For det er de færreste av oss som er villige til ofre noe. Vi sorterer søpla og kjøper el-bil. Bingo! God samvittigheten. Etterpå kjøper vi billige flybilletter og reiser kloden rundt. Forurensende, ja. Men samvittigheten er ren. Helt ok, men la oss i alle fall være ærlige på det.

Når jeg først er i gang. Hva med all plasten i havet? Alle er enige om at den ikke skal være der. Jeg bor langs fjorden. Jeg ser hva som skyller i land etter fritidsbåtene. Noe er blåst på havet ved et uhell. Mye er kastet med vilje. Dumpet. Søppel over bord.

Havet bryr seg ikke om hvordan den ender opp som en søppeldynge, om det er hendige uhell eller med forsett. Plast er plast. Søppel er søppel. Men gjør vi noe med det? Og må vi pakke inn hver j … agurk i dette landet? Eller paprika? Osv?? … Ikke for min skyld. Jeg vokste opp uten all denne plastemballasjen. Vi vasket frukt og grønt. Det gjør jeg fortsatt. Funker bra.

Jeg er dessverre svært usikker på om vi er så miljøvennlige som vi liker å tro. Mitt eget ynkelige bidrag er å plukke søppel i strandkanten. Jeg gjør det så fuglene ikke skal spise det. Og fordi jeg liker å ha det pent rundt meg. Derfor.

Ellers har jeg verken god eller dårlig miljøsamvittighet. Jeg skal tenke over det den dagen vi kollektivt gjør noe sammen. Noe som viser at vi virkelig vil. Noe som gir meg troen tilbake. Da.

Disse tubene er populære til sjøs. Dessverre flyter mange i land langs strendene. Fuglene spiser dem. Tipper de ikke har det bra etterpå.

Disse tubene er tydeligvis populære til sjøs. Mange av dem flyter i land langs strendene og blir spist av sjøfugl.

Tips: Ta med søpla hjem.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page